Vad är 3D Meetup Center?

Vad är 3D Meetup Center?
3DMC är en mötesplats i centrala Stockholm för 3D-printing och additiv tillverkning, både för desktop och industri. Här kan du delta i många intressanta events där du får lära dig hur 3D-printing påverkar just din bransch och vilka möjligheter som tekniken för med sig. Om du arbetar själv med teknik eller applikationer inom 3D-printing har du också möjlighet att organisera egna events här.

Var ligger 3D Meetup Center?
3DMC ligger i centrala Stockholm på Rehnsgatan 16, 150 meter från T-bana Rådmansgatan / uppgång mot Handelshögskolan.

Inom vilka yrkesgrupper och applikationer används 3D-Printing?
3D-printing (= Additiv tillverkning) har länge använts för prototypframtagning och det är därför också till stor nytta för industridesigners, ingenjörer och produktutvecklare.

I takt med den hastigt accelererande teknikutvecklingen inom 3D-printing (3DP) så växer också antalet grupper som har nytta av 3DP väldigt snabbt. Några exempel:

  • Kirurger / sjukvården använder 3DP för att förbättra operationer med kirurgiska guider.
  • Stadsplanerare och arkitekter använder 3DP för visualisering, förtätningsanalyser och kommunikation.
  • Forskare använder 3DP för att kunna göra nya typer av experiment som annars hade varit omöjliga eller väldigt svåra att genomföra.
  • Elever, lärare och skolor använder 3D-teknik för kreativt skapande, lärande och för att växa fram nästa generations digitala konstruktörer.
  • Konstnärer kan skapa helt nya former och uttryck med den frihet som 3DP-design ger.
  • Inom flyg- och rymdindustrin sparar man pengar genom att kunna skapa hållfasta maskindelar till lägre vikt och lägre totalkostnad.

I framtiden kommer man att i en allt större utsträckning byta ut traditionella tillverkningsmetoder för serieproduktion mot 3DP-teknik.

Vad finns på 3D Meetup Center?
– Ett showroom med exempel och 3D-printade modeller för många olika applikationer och branscher. För både metall, polymerer/plast och kompositmaterial. Applikationer visas för prototyper och visualisering men också för serieproduktion.
-Ett Event Space som rymmer upp till 150 personer (60 sittande) för konferenser, workshops, utbildningar och inspirerande events. Konferensrum för 12 personer med storbildsskärm / videokonferens-möjlighet.
-Ett stort nätverk av kunskaps- och showroom-partners från hela Sverige med expertkunskap inom både industriell additiv tillverkning och 3D-printing för desktop-applikationer.
-3DVerkstan ABs huvudkontor (3DVerkstan är initiativtagare till 3D Meetup Center)

Vilka events kommer att äga rum på 3D Meetup Center?
Se 3DMCs eventkalender  på 3dmc.se för att se vilka events som är planerade.

Vad kostar det att ha ett event på 3D Meetup Center?
Man kan hyra per timme eller halv- / heldag, hela 3DMC eller bara konferensrum / Event Space. Priser hittar du på våra Event Space och Konferens-sidor.

Vilka partners är del av 3D Meetup Center?
Nya kunskaps-, showroom- och nätverkspartners tillkommer löpande, för tillfället är följande företag och organisationer med:

Höganäs Digital Metal – tillverkar små högprecisionsdetaljer i metall
VBN Components – tillverkar nötningsbeständiga detaljer i metall
Prototal – Prototals styrka är att kunna erbjuda en helhets-service från prototyptillverkning till början på en serieproduktion samt beräkning på den kostnadsbild som det innebär.
3D Center – certifierad HP Jet Fusion partner. Utför rådgivande försäljning, installation och löpande service av HP 3D skrivare.
EOS – EOS är den världsledande leverantören av teknik inom industriell 3D-printing av metaller och polymerer. Sedan 1989 har EOS varit en pionjär och innovatör för helhetslösningar inom additiv tillverkning. Produktportföljen av system, material och processparametrar ger kunderna en avgörande konkurrensfördel i form av produktkvalitet och långsiktig ekonomisk hållbarhet i tillverkningsprocessen.
3D Interactive – Pionjärer som arbetat och utvecklat VR och AR sedan 2010.
Spotscale – skapar högupplösta digitala modeller av byggnader med drönare och avancerade algoritmer

3DVerkstan – ett kunskapsföretag inom 3D-printing, läs mer nedan.
Xenter Botkyrka – en Yrkeshögskola som startat den första YH-utbildningen för 3D-tekniker med fokus på 3D-printing i Sverige.
SUP46 – Startup People of Sweden, en ledande startup hub för extraordinära startup-bolag
THINGS – är en 2000 kvm2 stor co-working space för utvalda start-ups med hårdvara som en del av deras lösning och globala ambitioner.
Norrsken House – Europas största hubb för ”tech for good”- Ett 2400kvm2 stort space för entreprenörer som med hjälp av teknik vill attackera världens stora samhällsutmaningar.

Ordförande för SVEAT, Mats Falck invigde 3D Meetup Center den 3 juni 2016 och Margareta Groth från VINNOVA, enhet Industriell utveckling – höll också ett öppningstal.

Vad har 3D Meetup Center för öppettider?
Se 3DMCs eventkalender  för att se vilka tider respektive event äger rum. Frågor kring bokning / bokning av besök i 3DMCs lokaler kan göras på kontorstid vardagar 9-17 på telefonummer: 08- 55 11 57 55

Vilka står bakom 3D Meetup Center?
Initiativtagare till 3D Meetup Center är Daniel Ljungstig och Anders Tyrland som driver 3DVerkstan.
3DVerkstan sprider kunskap om 3D-printing genom inspirationsföreläsningar och kurser till företag och skolor. De är även nordisk och baltisk distributör av desktop 3D-skrivare, se mer information på 3DVerkstans hemsida.

Har du fler frågor till 3D Meetup Center?
Kontakta oss på:

info@3dmc.se
08- 55 11 57 50